Użytkownicy
Grupy
Statystyki


Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwny problem z radiem
Autor Wiadomość
lucek


Mój samochód: Citroen c3
Poj. silnika (cm3): 1400
Paliwo: ON
Wersja:: Hatchback
Rok prod.:: 2004
Dołączył: 07 Mar 2012
Posty: 63
Skąd: Szwecja
Wysłany: 2012-04-24, 09:06   Dziwny problem z radiem

Witam mam dziwny problem z radiem, kiedy wylacze samochod i wlacze radio chwile gra po chwili taki odglos "robienia popcornu" radio sie wylaczy na chwile pozniej znowu wlaczy i dalej gra i tak kilkanascie razy az w koncu sie wylacyz i juz nei wlaczy, radio dobrze podlaczone wszystko jak potrzeba, jest to bardo wkur... jak cos sie robi chce sie radi aposluchac a tu ciagle sie wylacza, wrzucam filmik z problemem

http://www.youtube.com/watch?v=W_kvpuemKGM

_________________
C3 Power!!! Kochajmy swoje citroeny,tak szybko sie psuja.
Nie krzycz na mnie za pisownie:), Polski to nie moj ojczysty jezyk:)
 
 
 
grigori333
Mechanik
Janusz



Mój samochód: citroen C5 / Saxo / BX
Poj. silnika (cm3): 2147483647
Paliwo: benzyna / diesel / Bp
Wersja:: Hatchback HPi Exclusive / Hatchback
Rok prod.:: 2002 / 2002 / 1984
SKYPE - login: tynski.janusz
Pomógł: 74 razy
Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 3142
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2012-04-24, 09:19   

A może akumulator się kończy i uruchamia się system oszczędzania energii
Ja tak mam w C5

_________________
niech moc będzie z DS
 
 
 
lucek


Mój samochód: Citroen c3
Poj. silnika (cm3): 1400
Paliwo: ON
Wersja:: Hatchback
Rok prod.:: 2004
Dołączył: 07 Mar 2012
Posty: 63
Skąd: Szwecja
Wysłany: 2012-04-24, 09:33   

No wlasnie nie mistrzu,akumulator dobry, prawie nowy, sprawdzalem na innym akumulatorze i tak samo bylo,takei wkurzajace tarkoczenie warczenie nie wiem jak to nazwac i tak co chwile nei idzie posluchac radia, w zadnej z poprzednich cytryn takiego czegos nei bylo bylo normlanie, a moze z radiem cos nie tak ? kupilem nowe czekam az przyjdzie moze tamto nei bedzie swirowac

_________________
C3 Power!!! Kochajmy swoje citroeny,tak szybko sie psuja.
Nie krzycz na mnie za pisownie:), Polski to nie moj ojczysty jezyk:)
 
 
 
grigori333
Mechanik
Janusz



Mój samochód: citroen C5 / Saxo / BX
Poj. silnika (cm3): 2147483647
Paliwo: benzyna / diesel / Bp
Wersja:: Hatchback HPi Exclusive / Hatchback
Rok prod.:: 2002 / 2002 / 1984
SKYPE - login: tynski.janusz
Pomógł: 74 razy
Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 3142
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2012-04-24, 09:49   

A przy odpalonym aucie gra poprawnie ?

_________________
niech moc będzie z DS
 
 
 
grigori333
Mechanik
Janusz



Mój samochód: citroen C5 / Saxo / BX
Poj. silnika (cm3): 2147483647
Paliwo: benzyna / diesel / Bp
Wersja:: Hatchback HPi Exclusive / Hatchback
Rok prod.:: 2002 / 2002 / 1984
SKYPE - login: tynski.janusz
Pomógł: 74 razy
Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 3142
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2012-04-24, 09:53   

Jeżeli tak to na pewno oszczędzanie energii się włącza , tak jest u mnie , przy zgaszonym aucie system po jakimś czasie i tak wyłączy radio nawet przy nowym aku .

_________________
niech moc będzie z DS
 
 
 
lucek


Mój samochód: Citroen c3
Poj. silnika (cm3): 1400
Paliwo: ON
Wersja:: Hatchback
Rok prod.:: 2004
Dołączył: 07 Mar 2012
Posty: 63
Skąd: Szwecja
Wysłany: 2012-04-24, 12:08   

Przy odalonym normlanie, ale to badziwie sie wlacza co chwile minute pogra i si ewylacza raz po 10 sek zaczeni wariowac a innym razem po 10 min dopiero

_________________
C3 Power!!! Kochajmy swoje citroeny,tak szybko sie psuja.
Nie krzycz na mnie za pisownie:), Polski to nie moj ojczysty jezyk:)
 
 
 
grigori333
Mechanik
Janusz



Mój samochód: citroen C5 / Saxo / BX
Poj. silnika (cm3): 2147483647
Paliwo: benzyna / diesel / Bp
Wersja:: Hatchback HPi Exclusive / Hatchback
Rok prod.:: 2002 / 2002 / 1984
SKYPE - login: tynski.janusz
Pomógł: 74 razy
Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 3142
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2012-04-24, 12:30   

No to dziwna sprawa .
Ja nie pomogę bo nie mam doświadczenia w tym temacie .

_________________
niech moc będzie z DS
 
 
 
lucek


Mój samochód: Citroen c3
Poj. silnika (cm3): 1400
Paliwo: ON
Wersja:: Hatchback
Rok prod.:: 2004
Dołączył: 07 Mar 2012
Posty: 63
Skąd: Szwecja
Wysłany: 2012-04-24, 12:51   

Gdyby to bylo w takim samym odstepie czaoswym to tez bym stawial na akumulato na to oszczedzanie czy jak to nazwac, ale to roznie jest raz tak raz tak i nie mam pojecia ocb, jak przyjdzie nowe radio zamontuje moze problem zniknie, wczoraj cos robilem i tak mi sie wylaczoalo myslalem ze mlotem przypierdziele

_________________
C3 Power!!! Kochajmy swoje citroeny,tak szybko sie psuja.
Nie krzycz na mnie za pisownie:), Polski to nie moj ojczysty jezyk:)
 
 
 
robson


Mój samochód: citroen XM
Poj. silnika (cm3): 2446
Paliwo: olej napędowy
Wersja:: exclusive
Rok prod.:: 27 Luty 1995
SKYPE - login: citroen.org.pl
Pomógł: 97 razy
Dołączył: 07 Lis 2008
Posty: 4203
Skąd: Pieszyce
Wysłany: 2012-04-24, 18:29   

lucek, A może po przekręceniu kluczyka będzie grało także normalnie? Sprawdź to bez odpalania silnika.

_________________
XManiak
Proszę nie pisać do mnie na PW w sprawach technicznych. Od tego jest forum! Chętnie pomogę (jeżeli jestem w stanie), a przy okazji inni z tego będą mogli skorzystać.
 
 
lucek


Mój samochód: Citroen c3
Poj. silnika (cm3): 1400
Paliwo: ON
Wersja:: Hatchback
Rok prod.:: 2004
Dołączył: 07 Mar 2012
Posty: 63
Skąd: Szwecja
Wysłany: 2012-04-24, 20:21   

Po przekreceniu kluczyka jest tak samo, jak sie wylaczy samochod to swiruje, nie wazne czy przekrecony czy nie, od momentu kiedy silnik przestaje dzialac

_________________
C3 Power!!! Kochajmy swoje citroeny,tak szybko sie psuja.
Nie krzycz na mnie za pisownie:), Polski to nie moj ojczysty jezyk:)
 
 
 
robson


Mój samochód: citroen XM
Poj. silnika (cm3): 2446
Paliwo: olej napędowy
Wersja:: exclusive
Rok prod.:: 27 Luty 1995
SKYPE - login: citroen.org.pl
Pomógł: 97 razy
Dołączył: 07 Lis 2008
Posty: 4203
Skąd: Pieszyce
Wysłany: 2012-04-24, 20:24   

lucek, To widocznie świruje to oszczędzanie energii, które odłącza zasilanie. Trzeba by sprawdzić gdzie jest ten układ, który tym steruje. Potrzebny będzie schemat.

_________________
XManiak
Proszę nie pisać do mnie na PW w sprawach technicznych. Od tego jest forum! Chętnie pomogę (jeżeli jestem w stanie), a przy okazji inni z tego będą mogli skorzystać.
 
 
lucek


Mój samochód: Citroen c3
Poj. silnika (cm3): 1400
Paliwo: ON
Wersja:: Hatchback
Rok prod.:: 2004
Dołączył: 07 Mar 2012
Posty: 63
Skąd: Szwecja
Wysłany: 2012-04-24, 21:18   

A moze byc tez wina radia? jest to an prawde irytujace, mialem juz kilka cytryn ale w zadnej tak nie swirowalo, z teog co pamietam jest tak od samego poczatku, ja nie mam pojecia gdzie to cos sie znajduje i jak to wyglada :P

_________________
C3 Power!!! Kochajmy swoje citroeny,tak szybko sie psuja.
Nie krzycz na mnie za pisownie:), Polski to nie moj ojczysty jezyk:)
 
 
 
robson


Mój samochód: citroen XM
Poj. silnika (cm3): 2446
Paliwo: olej napędowy
Wersja:: exclusive
Rok prod.:: 27 Luty 1995
SKYPE - login: citroen.org.pl
Pomógł: 97 razy
Dołączył: 07 Lis 2008
Posty: 4203
Skąd: Pieszyce
Wysłany: 2012-04-24, 21:35   

lucek, Raczej to nie wina radia. Aby się o tym upewnić - wystarczy podłączyć radio bezpośrednio z akumulatora ;)

_________________
XManiak
Proszę nie pisać do mnie na PW w sprawach technicznych. Od tego jest forum! Chętnie pomogę (jeżeli jestem w stanie), a przy okazji inni z tego będą mogli skorzystać.
 
 
lucek


Mój samochód: Citroen c3
Poj. silnika (cm3): 1400
Paliwo: ON
Wersja:: Hatchback
Rok prod.:: 2004
Dołączył: 07 Mar 2012
Posty: 63
Skąd: Szwecja
Wysłany: 2012-04-24, 21:44   

radio i tak bede za chwile wymienial to sie zobaczy, ma moze ktos ten schemat ?

_________________
C3 Power!!! Kochajmy swoje citroeny,tak szybko sie psuja.
Nie krzycz na mnie za pisownie:), Polski to nie moj ojczysty jezyk:)
 
 
 
dudu

Mój samochód: C3
Poj. silnika (cm3): 1400
Paliwo: diesel
Wersja:: Furio
Rok prod.:: 2005
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Mar 2011
Posty: 50
Skąd: Pleszew
Wysłany: 2012-04-26, 16:26   

Takie działanie to mi wygląda na problem z zasilaniem - albo zbyt małe, albo zbyt duże.
Robiąc testy kiedyś kości wzmacniacza typu H (podobnego całkiem do tych w radiach samochodowych) takie efekty osiągałem przy przekroczeniu dopuszczalnego napięcia - zadziałał układ przeciążeniowy i odłączał zasilanie.

Słuchaj to jest Pionek tak? Więc duża możliwość, że ma wzmacniacz na kości TDA.
Zmierz napięcie na kablach - tuż za radiem i napisz ile wynosi.
jak nie masz miernika, to jedynie odłącz głośniki wszystkie i zobacz, czy dzieje się to samo.
Ten pionek nie ma kości ISO, więc odłącz tylko po jednym przewodzie od każdego głośnika (chyba, że sam zamontowałeś przejście ISO).

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FMC created by ROBSON from FORUM MIŁOŚNIKÓW CITROENA