Forum Miłośników Citroena
forum miłośników marki citroen XM xantia BX C1 C2 C3 C4 C5 C6 ZX

Forum towarzyskie - Ogrzewanie

carolec - 17 Luty 2026, 09:51
Temat postu: Ogrzewanie
Jakiego typu ogrzewanie polecicie do nowego domu pod kątem bezpieczeństwa energetycznego? Pellet czy pompa?
nastar - 17 Luty 2026, 12:10

Miałem mieć pellet, ale zmieniłem na pompę. Fotowoltaika będzie. Zaważyło to, że mieszkam jak w bloku. Nie trzeba magazynu na pellet,nie trzeba czyścić i dokładać do pieca. Kwestia pieniędzy, jak ze wszystkim. Kominek jest w razie awarii. Każdy ma swoje zdanie nie, niestety musisz sam wybrać.
Zerknij sobie na rozwiązania od https://www.saunierduval.pl/

grigori333 - 17 Luty 2026, 17:30

To jest forum CITROENA a nie ogrzewania.
robson - 8 Marzec 2026, 23:41

grigori333, Na forum towarzyskim można pisać o wszystkim. W tym miejscu jest wolność słowa :568:
sasun71 - 9 Marzec 2026, 16:45

robson, Zgadza się... ale link to już darmowa reklama a kasy nam brak;)
robson - 9 Marzec 2026, 16:52

carolec, Ani pellet, ani pompa. Musisz mieć dywersyfikację w razie problemów. Raz prądu nie będzie a pelletu tym bardziej, co było widać po tym sezonie ;)
Ja mam piec gazowy, piec na ekogroszek, który wszystko spali bo ma ruszta, kilmatyzajcję aby dogrzać na szybko a ostatnio zakupiłem pompę ciepła bo już staniały jak barszcz i zamiast 50 tysięcy teraz kosztują 6 -7 tysięcy :-P

sasun71 - 9 Marzec 2026, 17:36

A ja ekogroszek-dorzucę suchego drewna i spada spalanie a temperatura idzie szybko w górę..zaś latem piec wyłączony-woda ze słońca się grzeje a napęd pomp i sterownika z paneli i banku energii..samoróba ale skuteczna
robson - 9 Marzec 2026, 17:58

PV sam zakładałem bo chcieli 11 lat temu 55 tysięcy (8%VAT) za montaż. Mnie wyniósł 25 tysięcy z 23% VAT
wojtis1990 - 9 Marzec 2026, 19:09

Ja dom i warsztat grzeję klimatyzatorami i wbrew opiniom tanio mi to wychodzi. W razie problemów z energią elektryczną mam agregat.
robson - 9 Marzec 2026, 20:38

U mnie to wygląda TAK
audikom - 9 Marzec 2026, 22:51

Żadne pelety i groszki
Pompa i foto , synowie mają , są super zadowoleni
Jak cię stać dodatkowo, awaryjnie i dla przyjemności kominek z płaszczem wodnym

sasun71 - 10 Marzec 2026, 16:06

audikom, Tylko kwestia jeszcze zarobków-kiedyś były przyzwoite do wydatków a kiedy najniższą podnoszą to Ci co mieli więcej za fachowość ,najniższa dyszy im w plecy..i słyszysz nie ma na podwyżkę a zmowa płac powoduje zastój rynku pracy..Kumpel idzie do lasu na wyrób,bo zrobi drzewa za 500zł(uwzgledniają czyszczenie lasu) u leśniczego a ma na całą zimę..I awarie sieci pokazują że ten co zostawił piec odpala agregat i pali w pieu 3 dni a nie marznie..w moim przypadku zasilanie z banku energii a jak braknie agregat
audikom - 10 Marzec 2026, 22:30

sasun71 czytam, czytam i nie bardzo kumam o co chodzi
Zrozumiałem tyle że jednak pompa i foto

sasun71 - 11 Marzec 2026, 16:54

audikom, W skrócie-nie każdego stać na nowości i kredyty-są ludzie którzy żyją od wypłaty do wypłaty a średnia 10tyś/mc to mit ;-)
robson - 11 Marzec 2026, 17:51

Cytat:
audikom napisał/a:
Żadne pelety i groszki
Pompa i foto , synowie mają , są super zadowoleni
Jak cię stać dodatkowo, awaryjnie i dla przyjemności kominek z płaszczem wodnym

Foto ale na starych zasadach. Na nowych nie ma sensu dla ogrzewania, tylko na bieżące potrzeby.

audikom - 11 Marzec 2026, 20:00

Moi synowie, jeden ma na starych zasadach i +/- 20 paneli jest super zadowolony
Drugi ma podobną ilość paneli ale już na nowszych zasadach, płaci więcej ale wraz twierdzi że lepsze to niż groszki i takie tam
Podobno pompa bez paneli, tylko z sieci też się kalkuluje
Muszę przeliczyć , może bym zmienił sysytem

test - 12 Marzec 2026, 21:00

Pompa pewnie taniej wyjdzie jak węgiel czy pellet. Kiedyś to była droga inwestycja ale teraz pompy tanie jak barszcz.