Użytkownicy
Grupy
Statystyki

Poprzedni temat «» Następny temat
Oryginalne radio do C3 z 2003r - jakie modele
Autor Wiadomość
massior

Mój samochód: Citroen C3
Poj. silnika (cm3): 1360
Paliwo: Benzyna
Wersja:: I
Rok prod.:: 2003
Dołączył: 01 Sty 2023
Posty: 33
Skąd: Opole
Wysłany: 1 Styczeń 2023, 18:17   Oryginalne radio do C3 z 2003r - jakie modele

Witam

Chcę wsadzić oryginalne radio i ewentualnie wymienić ten wyświetlacz na środku, co tu przypasuje ?? Obecnie mam takie cosik :



Mam programator Lexia z czasów Peugeota, więc kojarzę że radio trzeba przypisywać do VIN ale cytrynka jest z 2003 więc nie wiem czy tu jest podobna operacja.



Pozdrawiam

 
 
massior

Mój samochód: Citroen C3
Poj. silnika (cm3): 1360
Paliwo: Benzyna
Wersja:: I
Rok prod.:: 2003
Dołączył: 01 Sty 2023
Posty: 33
Skąd: Opole
Wysłany: 5 Styczeń 2023, 20:09   

No nic, wyświetlacz kupiłem 18pin a mam na 6pin bo liczyłem na zwykłe przelutowanie kabli a tu chyba lipa - w ogole to mam problem ze znaleziem schematu wersji 6pin i wersji 18pin (najprostszy wyświetlacz data/godzina).

Po za tym kupiłem "tanio" radio RT3 i też lipa bo nie gra,a myślałem że w mojej wersji nie trzeba się bawić w odblokowanie po VIN bo nie ma CAN:-/

Mam programator A.1281 Z od kumpla ale na nowym lapku nie umiem tego ruszyć, więc trzeba było na allegro jakiś stary szajs kupić żeby jakiś system 32bit poszedł.
Potem się będę dokształcać jak to ugryźć bo w życiu tego nie robiłem.

 
 
massior

Mój samochód: Citroen C3
Poj. silnika (cm3): 1360
Paliwo: Benzyna
Wersja:: I
Rok prod.:: 2003
Dołączył: 01 Sty 2023
Posty: 33
Skąd: Opole
Wysłany: 7 Styczeń 2023, 19:31   

Dobra teraz już wiem że z radiem się wpakowałem bo RD3-01 potrzebuje wyświetlacza a nie zegarka jak mam obecnie. Niestety nigdzie nie potrafię znaleźć schematu podłączenia do zegarka ani do wyświetlacza na 18 pin więc kupa.
Ma ktoś jakieś schematy to może uda się to jakoś przerobić ???

 
 
dejnekomirek
Mechanik
Technik samochodowy


Mój samochód: Citroen C5 x7
Poj. silnika (cm3): 2000
Paliwo: benzyna + LPG
Wersja:: limuzyna
Rok prod.:: 2009
SKYPE - login: dejnekomirek
Pomógł: 168 razy
Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 2374
Skąd: Duisburg
Wysłany: 7 Styczeń 2023, 23:36   

Ten numer z przypisaniem VINu do auta polega tylko na tym, ze radio gra, tyle ze gdy nie jest przypisany numer nadwozia, radio co pewien czas emituje krotki sygnal ca 1kHz . Jesli radio milczy , to raczej jest uszkodzone.

 
 
massior

Mój samochód: Citroen C3
Poj. silnika (cm3): 1360
Paliwo: Benzyna
Wersja:: I
Rok prod.:: 2003
Dołączył: 01 Sty 2023
Posty: 33
Skąd: Opole
Wysłany: 8 Styczeń 2023, 09:37   

U mnie nawet nie pikało. Gdy wprowadziłem moduł Radioodbiornika w BSI to wtedy dopiero zaczęło pikać, i gdy wprowadziłem numer VIN to gra ale tylko gdy jestem w Lexia, dopiero jak wyjdę z modułu obsługi Radioodbiornika w Lexia to radio milknie a w diagnostyce jest informacja o braku komunikacji z wyświetlaczem. Sam już nie wiem czy to wina radia czy wyświetlacza...
Z reszta samej Instalacji radia w pozycji Wyposażenie zrobić nie umiem bo mam błąd kodowania :-/

 
 
massior

Mój samochód: Citroen C3
Poj. silnika (cm3): 1360
Paliwo: Benzyna
Wersja:: I
Rok prod.:: 2003
Dołączył: 01 Sty 2023
Posty: 33
Skąd: Opole
Wysłany: 8 Styczeń 2023, 23:13   

Dorwałem schematy ale czy mógłby ktoś pomóc w opisie sygnałów ??
1 obrazek to jest to co mam, a 2 obrazek to co chce wkomponować.





 
 
massior

Mój samochód: Citroen C3
Poj. silnika (cm3): 1360
Paliwo: Benzyna
Wersja:: I
Rok prod.:: 2003
Dołączył: 01 Sty 2023
Posty: 33
Skąd: Opole
Wysłany: 10 Styczeń 2023, 22:22   

Ok, temat opanowany, po przejrzeniu dodatkowych schematów znalazłem metodę podłączenia się wyświetlacza i uruchomienia radia - znajdę chwilkę to opiszę instrukcję dla potomnych .

 
 
massior

Mój samochód: Citroen C3
Poj. silnika (cm3): 1360
Paliwo: Benzyna
Wersja:: I
Rok prod.:: 2003
Dołączył: 01 Sty 2023
Posty: 33
Skąd: Opole
Wysłany: 24 Styczeń 2023, 18:52   

Ok póki jestem na "świeżo" to wrzucę jak opis jak podłączyć radio RD3 + wyświetlacz multi (ten najprostszy bez temperatury), zamiast zegara i braku domyślnie oryginalnego radia w C3 na sieci VAN. Oczywiście warunek jest posiadanie interfejsu Lexia+DiagBox i wyświetlacza z wtyczką z kawałkiem okablowania (auto szroty najczęściej ją dają).

Schemat :



Jak widać na schemacie to najprościej jest się wpiąć w sieć VAN przy radiu, po za tym można tam uzyskać i masę i +12V, żeby zostawić poprzednią wtyczkę z zegara nienaruszoną.

Wykorzystujemy tą dolną czarną wtyczkę z radia i podłączamy wg. opisu :



I to cała filozofia. Resztą to aktywacja w Lexia radioodbiornika RD3 oraz wyświetlacza.
Jak wynika z pozostałych postów, samo podłączenie radia nie będzie funkcjonować, więc wyświetlacz jest wymagany aby był włączony w sieć VAN. Zwykły zegar można wypiąć bez zbędnych emocji gdyż jego jedyne sygnały to zasilanie, reg. podświetlenia i zasilanie na deskę.

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FMC created by ROBSON from FORUM MIŁOŚNIKÓW CITROENA