Użytkownicy
Grupy
Statystyki
 Ogłoszenie 
Prosimy o pomoc i przelanie małego datku na serwer. To jest być albo nie być dla forum... Więcej TU

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana radia na niefabryczne
Autor Wiadomość
Batman
chory ale natchniony

Mój samochód: Citroen C5 / Chrysler Neon
Poj. silnika (cm3): 2000
Paliwo: Po
Wersja:: Kombi / Sedan
produkcja:: 2002
Wysłany: 22 Listopad 2017, 20:22   Zmiana radia na niefabryczne

Postanowiłem zmienić fabryczne radio w mojej C5 mk1 2002. Wyrzuciłem orygialnego Clariona i wrzuciłem mojego starego towarzysza (przeżył ze mną już 10 lat!) także Clariona - FB275BT.

Problem polega na tym, że teraz nowe radio trzeba ręcznie włączać i wyłączać. Jeśli zapomne wyłączyć po zgaszeniu silnika to wyłączy się samo po minucie ale resetują się wszystkie ustawienia.

Na grupie fejsbukowej ktoś polecił mi wywalić zworę SH i wstawić bezpiecznik. Tak zrobiłem ale samochód przestał odpalać - wyskoczył błąd immobilaisera. Oczywiście (a jakże) mogłem sobie ręcznie, bez zapłonu włączyć radio. Po wyrzuceniu bezpiecznika i wsadzenii z powrotem zwory samochodu także nie dało się uruchomić, nawet po odpięciu i podpięciu akumulatora. Ciągle błąd immo. Po kilku próbach odpalenia na różne sposobu udało się uruchomić. Na próbę wcisnąłem blokadę zamka na konsoli i włączyłem zapłon i jakimś cudem samochód ożył. Ale nie wiem czy to dzięki temu. Dlatego teraz nie chcę znowu kombinować z tą zworą jeśli ktoś mi tego nie potwierdzi. A może jest jakiś inny sposób?

Oczywiście ktoś tam zarzucił mi lenistwo - bo jaki problem ręcznie włączać i wyłączać radio. Ale. Ale nie po to jest taka możliwość by z niej nie korzystać. A po drugie przy takich ustawieniach nie wyświetla mi się w radiu godzina (chyba się resetuje).

Jest na to jakiś sposób?

sasun71
Mechanik
Krzysztof:)

Mój samochód: Citroen C4 II 1.6HDI
Paliwo: di
Wersja:: Hatchback
produkcja:: 2015
Wysłany: 22 Listopad 2017, 21:32   

Miałem podobny problem po zakupie xsary-radio było wyłączane po czasie i ginęły wszystkie pamięci,więc w kostce do radia odpiąłem kabel z którego ginęło 12v kiedy komp auta je gasił i zaizolowałem w kostkę(teraz sobie wisi za radiem) a w to miejsce z tej samej kostki zapodałem 12v które było stałe cały czas.Teraz mam komfort taki że radio pamięta wszystko i włączam bez klucza w stacyjce czekając w aucie na pasażera;)-jedyny minus to ten że muszę pamiętać je zgasić aby nie szamało prądu jak opuszczę auto na długi czas( a ze gra to się nie da zapomnieć :mrgreen: )

daner77

Mój samochód: Citroen Xsara Picasso
Paliwo: be
Wersja:: picasso
produkcja:: 2003
Wysłany: 11 Marzec 2026, 19:05   

Witam, odgrzeje temat.
Chciałbym do xsary podłączyć radio pioneer. Sprawa wygląda tak, po podłączeniu wszystko działa włącznie z komputerem, ale nie działa wyłączenie radia razem z zapłonem, po zgaszeniu auta radio działa jeszcze około minutę a później się wyłącza. Da radę tak zrobić aby było tak jak fabryczne, tzn aby wyłączało się wraz z zapłonem?

sasun71
Mechanik

Wysłany: 11 Marzec 2026, 20:27   

daner77, Na kostce do radia zasilanie (umowny plus)musi się wyłączać i włączać po zapłonie,ja wtedy zrobiłem odwrotnie,żeby radio włączać kiedy chce..A wyłączanie po minucie to może być według stanu akumulatora,lepszy stan może wydłużyć czas wyłączenia...

daner77

Wysłany: 11 Marzec 2026, 21:11   

Na kostce zasilania jest chyba 5 pinów (lub 6 nie pamiętam, jutro sprawdzę), na jednym pinie jest masa, pozostałe to 12v-stałe, 12v- stałe, 12v- które gasnie po minucie od wyjęcia kluczyka i 4v.
Jak podłącze radio fabryczne, to radio gaśnie po odcięciu zapłonu, i taki efekt chciałbym uzyskać przy innym radio.
Nie wiem czy dobrze myślę, ale prawdopodobnie na tym pinie gdzie zasilanie ginie po minucie, jest jeszcze wysyłany jakiś sygnał do radia oryginalnego aby wyłączyć radio jeszcze przed zanikiem zasilania...

sasun71
Mechanik

Wysłany: 12 Marzec 2026, 16:35   

daner77, To już pytanie do elektronika i czasem wejścia w system pokładowy;) Moje się odnosiło do czasów kiedy auto nie było jeszcze kinem domowym .Chodź picasso 3 lata starsze niż xsara kombi ale już modyfikacje.

daner77

Wysłany: 12 Marzec 2026, 21:32   

Tak sobie pomyślałem, że to że radio ma zasilanie jeszcze minute po odłączeniu zapłonu to przecież nie jest problem, ale jest kolejny problem- po tym jak już to zasilanie jest odłączone to czyści się pamięć. Można coś na to zaradzić?

sasun71
Mechanik

Wysłany: 12 Marzec 2026, 21:58   

daner77, Dlatego moje radio w xsarze podłączyłem na stałe i wyłączałem manualnie( by nie pobierało prądu ale była pamięć stacji),kiedy to było fabrycznie musiałem szukać stacji.

daner77

Wysłany: 12 Marzec 2026, 22:16   

Czyli nie da się?
A jak to jest w tym filmie?
https://www.youtube.com/w...QUBPa0Njw&t=93s

wojtis1990
Mechanik
Kudyba Wojciech

Mój samochód: Citroen XM / Xantia /C5 / Picasso
Poj. silnika (cm3): 2100
Paliwo: ON
produkcja:: 1992
Wysłany: 13 Marzec 2026, 10:20   

Musisz zamienić piny w kostce radia, pamięć - remote musi mieć stały + żeby radio pamiętało ustawienia.

Google album Mitsubishi MT1601D 4X4

Odpowiedz do tematu