HaseoSaber
Mój samochód: Xsara II
Poj. silnika (cm3): 1600
Paliwo: Be
Wersja:: Kombi
produkcja:: 2004
Wysłany: 26 Marzec 2016, 20:14 Zmiana radia fabrycznego
Witam. Zmieniłem sobie radio w mojej xsarze z Clariona RD3-01 na Sony GDX440U. Kupiłem sobie przejściówkę i radio działa, no prawie działa hehe. A więc tak:
W poprzednim radiu jest inny wtyk antenowy i nie pasuje do nowego (to z tyłu po lewej stronieto jest do anteny tak?) i tu moje pytanie jest jakaś przejściówka?
Nie muszę mieć kluczyka w stacyjce a radio i tak działa (nie udało mi sie go wyłączyć) i teraz nie wiem czy to wina przejściówki (http://allegro.pl/zlacze-sony-cdx-gt440u-cdx-540ui-cdx-gt640ui-i6050697666.html) czy jeszcze czegoś.
Wizualnie nie jest źle tylko widać przerwy i nie wiem jak to zniwelować, jeśli ktoś ma fotki z innymi radiami w swojej cytrynie prosiłbym bym jakieś zdjęcia to bym podpatrzył.
Aktualnie u mnie wygląda to tak:
https://zapodaj.net/0f0eefab8fc47.jpg.html
Mój samochód: Citroen C4 II 1.6HDI
Paliwo: di
Wersja:: Hatchback
produkcja:: 2015 Pomógł: 195 razy Dołączył: 17 Lis 2012 Posty: 4871 Skąd: Ostrzeszów
Wysłany: 26 Marzec 2016, 21:15
Rozumiem że radio da radę wyłączyć ręcznie,i że przedtem radio grało na przekręconym kluczyku i wyłączał je komp auta po czasie?Tak miałem w swojej wersji I xsara i specjalnie dałem stałe zasilanie na podtrzymanie pamięci i możliwe że ta kostka tak ma ISo już;) Mnie osobiście wkurzało strojenie stacji po każdym wyłączeniu zaraz po zakupie...
HaseoSaber
Wysłany: 27 Marzec 2016, 11:06
Ja te radio dostałem, wcześniej było zamontowane fabryczne.
Radio gra nawet jak nie ma kluczyka, nie mogę go wyłączyć,
Dowiedziałem się, że muszę kupić taki adapter do anteny :
http://allegro.pl/adapter...6050472599.html
bo w aucie mam typ fajka i nie mogę go podłączyć.
PS. Wie ktoś czy takie coś pasuje do xsary z 2004 roku?
http://allegro.pl/ramka-r...6017475057.html
Niby pisze że tak ale na innych aukcjach jest ta sama a nie ma napisanej zwykłej xsary
HaseoSaber
Wysłany: 27 Marzec 2016, 14:45
Pogrzebałem troche i wnioski jakie mam:
Jeśli na wyłączonej stacyjce radio gra to po kilku min radio automatycznie się wyłącza i resetuje ustawienia. Natomiast jak ja je wyłączę to na razie wszystko jest ok.
Inny problem jaki zauważyłem to to, że nie mogę nic zmienić na wyświetlaczu AMF A, ani daty ani godziny.
I teraz pytanie da się zrobić tak aby radio grało nawet bez kluczyka w stacyjce i mi komp go nie odcinał?
produkcja:: 2015 Pomógł: 195 razy Dołączył: 17 Lis 2012 Posty: 4871 Skąd: Ostrzeszów
Wysłany: 28 Marzec 2016, 11:11
HaseoSaber, tak jak pisze wojtis1990 ,miernikiem na kostce szukasz gdzie znika plus jak komp go odłącza,ten kabel odcinasz i izolujesz a w jego miejsce w kostce ze stałego prądu który jest na kostce cały czas -podajesz plus łącząc kawałkiem kabla (takie małe U)Masz wtedy cały czas zasilanie na radiu (minus takiej operacji to że cały czas czuwa radio i coś tam prądu pobiera)
HaseoSaber
Wysłany: 29 Marzec 2016, 16:27
Dzięki za odpowiedź, przyda się jak bede montował inne radio bo z tego musiałem zrezygnować. Niestety szwankował USB i nie odczytywał plików a na tym mi zależało więc wróciłem do oryginalnego Clariona. I tu też mam pewien problem, otóż wymieniał ktoś podświetlenie w tym radiu? Tam są diody wlutowane czy jak to tam jest i da się to wymienić, bo jak jadę w nocy to nawet guzików radia nie widać.
Wysłany: 29 Marzec 2016, 19:58
HaseoSaber, Robiłem to kiedyś w innym radiu ,tyle że dość stare i tam były mini żarówki tak że się chyba da;) Wszystko zależy od tego czy radzisz sobie z demontażem i montażem;)
HaseoSaber
Wysłany: 30 Marzec 2016, 17:18
OK dzięki, powalczę w weekend:)
Aha a próbował ktoś podłączać jakąś stacje multimedialną do xsary? Działa to ? Da się na tym wyświetlić np. spalanie? Czy tylko działa odtwarzanie płyt dvd, usb itp.
Voymber64
Mój samochód: BMW
Poj. silnika (cm3): 2000
Paliwo: ON
Wersja:: 330
produkcja:: 2011
Wysłany: 31 Sierpień 2026, 11:07 Re: Zmiana radia fabrycznego
HaseoSaber napisał/a:
Witam. Zmieniłem sobie radio w mojej xsarze z Clariona RD3-01 na Sony GDX440U. Kupiłem sobie przejściówkę i radio działa, no prawie działa hehe. A więc tak:
W poprzednim radiu jest inny wtyk antenowy i nie pasuje do nowego (to z tyłu po lewej stronieto jest do anteny tak?) i tu moje pytanie jest jakaś przejściówka?
Nie muszę mieć kluczyka w stacyjce a radio i tak działa (nie udało mi sie go wyłączyć) i teraz nie wiem czy to wina przejściówki (http://allegro.pl/zlacze-sony-cdx-gt440u-cdx-540ui-cdx-gt640ui-i6050697666.html) czy jeszcze czegoś.
Wizualnie nie jest źle tylko widać przerwy i nie wiem jak to zniwelować, jeśli ktoś ma fotki z innymi radiami w swojej cytrynie prosiłbym bym jakieś zdjęcia to bym podpatrzył.
Aktualnie u mnie wygląda to tak:
https://zapodaj.net/0f0eefab8fc47.jpg.html
Możliwe, że masz po prostu dwie różne rzeczy do ogarnięcia.
Antena – tak, to gniazdo z tyłu radia jest od anteny. W Xsarze jest inna końcówka niż w Sony, więc potrzebujesz zwykłej przejściówki antenowej Citroën/ISO → DIN (zależnie od tego, jaki dokładnie masz wtyk w aucie). Sony ma standardowe wejście antenowe i instrukcja też przewiduje możliwość zastosowania dodatkowego adaptera.
Radio nie wyłącza się po wyjęciu kluczyka – tutaj bardziej podejrzewałbym sposób podłączenia zasilania niż samą przejściówkę do Sony. W Sony czerwony przewód to zasilanie po stacyjce (ACC), a żółty jest stałym +12 V do podtrzymania pamięci. Jeśli oba dostają stałe 12 V, radio będzie działało bez kluczyka i może rozładowywać akumulator.
Sprawdź miernikiem, czy na przewodzie ACC pojawia się +12 V dopiero po przekręceniu kluczyka. Jeśli przejściówka ma zamienione czerwony/żółty albo bierze oba z jednego stałego zasilania, trzeba to poprawić. Instrukcja Sony wprost podaje, że czerwony powinien być podłączony do zasilania aktywnego w pozycji ACC, a żółty do stałego +12 V.
_________________ Ekspert w dziedzinie analityki i prognoz sportowych. Analiza kursów głównych partnerów https://mostbet.net.pl/promokody/.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum