carolec
Mój samochód: Citroen
Poj. silnika (cm3): 1400
Paliwo: on
Wersja:: xxx
produkcja:: 2000
Wysłany: 17 Luty 2026, 09:51 Ogrzewanie
Jakiego typu ogrzewanie polecicie do nowego domu pod kątem bezpieczeństwa energetycznego? Pellet czy pompa?
nastar
Mój samochód: Citroen
Paliwo: hy
Wersja:: xxx
produkcja:: 2020
Wysłany: 17 Luty 2026, 12:10
Miałem mieć pellet, ale zmieniłem na pompę. Fotowoltaika będzie. Zaważyło to, że mieszkam jak w bloku. Nie trzeba magazynu na pellet,nie trzeba czyścić i dokładać do pieca. Kwestia pieniędzy, jak ze wszystkim. Kominek jest w razie awarii. Każdy ma swoje zdanie nie, niestety musisz sam wybrać.
Zerknij sobie na rozwiązania od https://www.saunierduval.pl/
grigori333, Na forum towarzyskim można pisać o wszystkim. W tym miejscu jest wolność słowa
_________________ XManiak
Proszę nie pisać do mnie na PW w sprawach technicznych. Od tego jest forum! Chętnie pomogę (jeżeli jestem w stanie), a przy okazji inni z tego będą mogli skorzystać.
carolec, Ani pellet, ani pompa. Musisz mieć dywersyfikację w razie problemów. Raz prądu nie będzie a pelletu tym bardziej, co było widać po tym sezonie
Ja mam piec gazowy, piec na ekogroszek, który wszystko spali bo ma ruszta, kilmatyzajcję aby dogrzać na szybko a ostatnio zakupiłem pompę ciepła bo już staniały jak barszcz i zamiast 50 tysięcy teraz kosztują 6 -7 tysięcy
Proszę nie pisać do mnie na PW w sprawach technicznych. Od tego jest forum! Chętnie pomogę (jeżeli jestem w stanie), a przy okazji inni z tego będą mogli skorzystać.
Mój samochód: Citroen C4 II 1.6HDI
Paliwo: di
Wersja:: Hatchback
produkcja:: 2015
Wysłany: 9 Marzec 2026, 17:36
A ja ekogroszek-dorzucę suchego drewna i spada spalanie a temperatura idzie szybko w górę..zaś latem piec wyłączony-woda ze słońca się grzeje a napęd pomp i sterownika z paneli i banku energii..samoróba ale skuteczna
PV sam zakładałem bo chcieli 11 lat temu 55 tysięcy (8%VAT) za montaż. Mnie wyniósł 25 tysięcy z 23% VAT
Żadne pelety i groszki
Pompa i foto , synowie mają , są super zadowoleni
Jak cię stać dodatkowo, awaryjnie i dla przyjemności kominek z płaszczem wodnym
Mój samochód: Citroen C4 II 1.6HDI
Paliwo: di
Wersja:: Hatchback
produkcja:: 2015
Wysłany: 10 Marzec 2026, 16:06
audikom, Tylko kwestia jeszcze zarobków-kiedyś były przyzwoite do wydatków a kiedy najniższą podnoszą to Ci co mieli więcej za fachowość ,najniższa dyszy im w plecy..i słyszysz nie ma na podwyżkę a zmowa płac powoduje zastój rynku pracy..Kumpel idzie do lasu na wyrób,bo zrobi drzewa za 500zł(uwzgledniają czyszczenie lasu) u leśniczego a ma na całą zimę..I awarie sieci pokazują że ten co zostawił piec odpala agregat i pali w pieu 3 dni a nie marznie..w moim przypadku zasilanie z banku energii a jak braknie agregat
Żadne pelety i groszki
Pompa i foto , synowie mają , są super zadowoleni
Jak cię stać dodatkowo, awaryjnie i dla przyjemności kominek z płaszczem wodnym
Foto ale na starych zasadach. Na nowych nie ma sensu dla ogrzewania, tylko na bieżące potrzeby.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum