Mój samochód: citroen XM 2,5TD /Xsara 1,4HDI/C4GP 2,0HDI
Poj. silnika (cm3): 2446/1398/1997
Paliwo: olej napędowy
Wersja:: exclusive/std/exclusive
Rok prod.:: 27
SKYPE - login: citroen.org.pl Pomógł: 102 razy Dołączył: 07 Lis 2008 Posty: 5020 Skąd: Środa Śląska
Wysłany: 25 Czerwiec 2010, 22:08
W końcu mamy kogoś od 2CV! Może kolega coś napisze o 2CV tak dla zachęty?
_________________ XManiak
Proszę nie pisać do mnie na PW w sprawach technicznych. Od tego jest forum! Chętnie pomogę (jeżeli jestem w stanie), a przy okazji inni z tego będą mogli skorzystać.
Cóż można powiedzieć o 2 CV, na pewno jest to najsłynniejszy model Citroena!!! Wszyscy znamy go z roli w Żandarmie z Sant Tropez, gdzie bo zboczach gór szalała nim zakonnica . Jest to jedno z najdłużej produkowanych aut w praktycznie niezmienionej formie od 1948 do 1990 roku - powstało ponad 3 mln 800 tys. egzemplarzy. Jest to klasyczny model Citroena, który wniósł wie nowatorskich rozwiązań, nie stosowanych w innych markach. Citroen do lat 80 słynął z takich właśnie nowatorskich rozwiązań. Niepowtarzalnym rozwiązaniem jest zastosowanie poziomego zawieszenia, które powoduje że autko jest praktycznie niewywracalne. Z ciekawostek można jeszcze dodać silnik boxera oraz brak zawiasów w przedniej klapie oraz tylnych drzwiach. Samochód został zbudowany na ramie przez co wszystkie "kaczki" mają rozkładany materiałowy dach, co jest kolejną cechą rozpoznawczą!
Maszyna bardzo prosta w budowie, polecam wszystkim fanom motoryzacji!!!
W gamie Citroenów można wyróżnić trzy modele Traction Avant, DS i 2 CV. To modele, które zapisały się na kartach motoryzacji swoim wyglądem, techniką oraz urokiem,
zapewniam, że auta te potrafią się odwdzięczyć na drodze swoim właścicielom, a szczególnie "kaczka"!!!
Pozdrawiam wszystkich użytkowników i zachęcam do zakupu 2 CV!!!
Żeby było nas więcej
Mój samochód: Xantia Break
Poj. silnika (cm3): 2000
Paliwo: ON HDI
Wersja:: forte
Rok prod.:: 2000 Pomógł: 38 razy Dołączył: 14 Wrz 2011 Posty: 890 Skąd: uk
Wysłany: 17 Luty 2013, 22:10
a o wersji sahara z dwoma silnikami nic nie napisales.
mozna powiedziec, ze to samochod 4x4, tylko ze jeden silnk napedzal przednie kola, a drugi- w bagazniku kola tylnie. do tego dwie skrzynie biegow i dwa zbiorniki paliwa. podobno wybudowano to jako auto terenowe dla poszukiwaczy.... ropy
Mój samochód: Toyota Camry
Poj. silnika (cm3): 2994
Paliwo: LPG
Wersja:: EXCLUSIVE,
Rok prod.:: 1995 Pomógł: 40 razy Dołączył: 13 Lis 2008 Posty: 1898 Skąd: Jedlina Zdrój
Wysłany: 11 Sierpień 2013, 23:01
Ja chce taką....
_________________ Staraj się pisać posty po polsku, jak najlepiej potrafisz. Nie interesuje mnie czy masz "dys-coś tam".
Forum nie jest agencją towarzyską, nie dogodzi każdemu.
... Dopóki cyka, wiem, że żyje ...
Łada Niva - jak się nie zawiesi to zawsze przejedzie.
janusz_krak
Mój samochód: Citroen C5
Poj. silnika (cm3): 2000
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja:: Kombi
Rok prod.:: 2006 Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Wrz 2013 Posty: 8 Skąd: Kraków
Wysłany: 7 Listopad 2013, 21:42
Ciekawe jak jest z kupnem w miarę zadbanego egzemplarza w Polsce?
Mój samochód: Toyota Camry
Poj. silnika (cm3): 2994
Paliwo: LPG
Wersja:: EXCLUSIVE,
Rok prod.:: 1995 Pomógł: 40 razy Dołączył: 13 Lis 2008 Posty: 1898 Skąd: Jedlina Zdrój
Wysłany: 9 Listopad 2013, 09:34
Wersję SAHARA to w ogóle ciężko znaleźć, nie mówiąc już o zadbanego.
Ze zwykłą 2 CV nie ma takiego kłopotu - trzeba wyłożyc tylko ponad 10tyś i juz się ma. Nawet mehari jest do kupienia
_________________ Staraj się pisać posty po polsku, jak najlepiej potrafisz. Nie interesuje mnie czy masz "dys-coś tam".
Forum nie jest agencją towarzyską, nie dogodzi każdemu.
... Dopóki cyka, wiem, że żyje ...
Łada Niva - jak się nie zawiesi to zawsze przejedzie.
Mój samochód: citroen XM 2,5TD /Xsara 1,4HDI/C4GP 2,0HDI
Poj. silnika (cm3): 2446/1398/1997
Paliwo: olej napędowy
Wersja:: exclusive/std/exclusive
Rok prod.:: 27
SKYPE - login: citroen.org.pl Pomógł: 102 razy Dołączył: 07 Lis 2008 Posty: 5020 Skąd: Środa Śląska
Wysłany: 24 Marzec 2019, 13:30
Test z jajkami
Niezły ubaw mieli...
_________________ XManiak
Proszę nie pisać do mnie na PW w sprawach technicznych. Od tego jest forum! Chętnie pomogę (jeżeli jestem w stanie), a przy okazji inni z tego będą mogli skorzystać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum