Użytkownicy
Grupy
Statystyki


Poprzedni temat «» Następny temat
Interfejs diagnostyczny Lexia
Autor Wiadomość
Pitcarn

Mój samochód: Citroen C5 break
Poj. silnika (cm3): 1997
Paliwo: benzyna
Wersja:: Exclusive
Rok prod.:: 2003
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sie 2014
Posty: 115
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-05-13, 16:51   

lexią jak najbardziej sprawdzisz który czujnik jest uszkodzony. Przy wentylatorze- jeśli wystąpi błąd to również będziesz mógł go odczytać. Nie wiem jaki masz problem z wentylatorem, ale u mnie jak padł rezystor dmuchawy 54 ohm (szary) to lexia wyświetlała błąd. Z tym że uszkodzenie rezystora można rozpoznać po załączaniu się tylko drugie biegu wentylatora i nie załączaniu się sprężarki klimatyzacji (klima działa tylko podczas jazdy, gdy wentylator napędzany jest pędem powietrza).

Ogólnie lexią sprawdzisz praktycznie wszystko. Wiele komponentów można sprawdzić wykonując test danego elementu np. w układzie klimatyzacji/ nawiewu można lexią wymusić działanie np wentylatora, motoreduktorów itp. w automatycznej skrzyni można sprawdzić elektrozawory itd.

 
 
Erinye

Mój samochód: CITROEN C5 II
Poj. silnika (cm3): 1560
Paliwo: ON
Wersja:: Hatchback
Rok prod.:: 2004
Dołączył: 03 Lip 2014
Posty: 240
Skąd: BYDGOSZCZ
Wysłany: 2018-05-13, 19:57   

Dziękuję za szczegółową odpowiedź, ale bardziej mnie zastanawia czy wspomnianym ELMem to sprawdzę :) Tylko o odczyt błędów mi chodzi, ale jednak, żeby pokazało wszystko.
Co do wentylatora to. Jak włączę klimę, włącza się pierwszy bieg wentylatora i z klimą nie ma najmniejszego problemu. Jednak nawet jak przewody od chłodnicy są gorące, to wentylator się nie załącza. Elektryk lexią wymusił uruchomienie drugiego biegu. Pierwszy nie odpalił. Ale przy drugiej próbie, drugi bieg już nie ruszył. Jak i zresztą przy trzeciej i kolejnych. Klima zawsze uruchamia wentylator. Kod błędu to: P0483

 
 
siwek

Mój samochód: Citroen C4 grand Picasso
Poj. silnika (cm3): 2,0
Paliwo: Diesel
Wersja:: Exlusiw
Rok prod.:: 2009
SKYPE - login: Rafał Siwek
Dołączył: 02 Paź 2018
Posty: 9
Skąd: Krasocin
Wysłany: 2018-10-02, 22:06   

Od niedawna posiadam lexię kupiłem nawet laptop z XP. Podłączyłem się do auta celem aktywacji zmieniarki CD. I niestety w Lexi jest tylko test globalny nie ma testu funkcji. Probowalem kilkanaście razy instalowałem podłączałem i ciągle tylko test globalny jest . Proszę o pomoc w prawidłowym uruchomieniu Lexi,tak by były wszystkie funkcje.By można było wejść i ustawić zmieniarkę CD oraz wejść do wyświetlacza i ustawić wyświetlanie danych ze zmieniarki..no i innych bo teraz nie ma.

 
 
ktosiek68


Mój samochód: CITROEN C-5
Poj. silnika (cm3): 2000
Paliwo: DIESEL
Wersja:: KOMBI
Rok prod.:: 2006
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Kwi 2011
Posty: 285
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2018-10-12, 13:49   

Dajże kolego spokój ze zmieniarką CD.
Jest XXI wiek. Jak nie masz to wymień radio samochodowe z CD na radio z MP3.
W C 5 jest to jak najbardziej możliwe.(z całym panelem)
Druga opcja to zakup na znanym portalu aukcyjnym emitera FM, wtykanego w gniazdo telefonu (odtwarzacza MP 3) i zestrojenia go z jakąkolwiek częstotliwością radiową w aucie.
I jedziesz ...... :-D



04.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 164,11 KB

 
 
siwek

Mój samochód: Citroen C4 grand Picasso
Poj. silnika (cm3): 2,0
Paliwo: Diesel
Wersja:: Exlusiw
Rok prod.:: 2009
SKYPE - login: Rafał Siwek
Dołączył: 02 Paź 2018
Posty: 9
Skąd: Krasocin
Wysłany: 2018-10-12, 14:03   

Funkcje zmieniarki chcę aktywować by podłączyć cyfrowy symulator zmieniarki,, wtedy można odtwarzać utwory z kart pamięci i USB,a przy tym wszystkim sterować z kierownicy...nie będzie to normalna zmieniarka CD tylko cyfrowy odpowiednik.Radia raczej nie wymenie ponieważ jest to radio fabryczne myway z mapami i całym sterowaniem funkcjami auta .
Transmitera FM nie chcę ponieważ nie będzie można sterować z poziomu kierownicy..

 
 
Marek620

Mój samochód: Fiat Ulysses
Poj. silnika (cm3): 2.0
Paliwo: benzyna gaz
Wersja:: 136 km
Rok prod.:: 2004
Dołączył: 31 Sty 2016
Posty: 30
Skąd: Bialystok
Wysłany: 2018-10-12, 18:06   

https://www.youtube.com/watch?v=gNrNksSFJg0

Polecam , warto obejrzeć , a zorientujecie się ile kasy łupią na nas pseudo fachowcy. Jeśli ktoś zna tego kolesia , ma jakiś kontakt , proszę o info na Pw.

_________________
marek
 
 
siwek

Mój samochód: Citroen C4 grand Picasso
Poj. silnika (cm3): 2,0
Paliwo: Diesel
Wersja:: Exlusiw
Rok prod.:: 2009
SKYPE - login: Rafał Siwek
Dołączył: 02 Paź 2018
Posty: 9
Skąd: Krasocin
Wysłany: 2018-11-18, 08:19   

Funkcje zmieniarki udało się aktywować,, zakupiony symulator podłączyłem do radia i wszystko śmiga aż miło..jest sterowanie oraz podgląd na ekranie ..
Symulator został zamontowany w schowku tuż obok wejsc audio..Okazało trzeba było kupić lepszy kabel oraz program oraz że mój model auta lepiej obsługiwać diagboxem..

 
 
jarulis
Mechanik



Mój samochód: C5
Poj. silnika (cm3): 2000
Paliwo: Benzyna
Wersja:: Sedan
Rok prod.:: 2010
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 30 Lis 2011
Posty: 310
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2018-11-19, 00:23   

siwek, możesz podać typ radia (rneg?) i link do symulatora?

_________________
Pozdrawiam! Jarek
 
 
siwek

Mój samochód: Citroen C4 grand Picasso
Poj. silnika (cm3): 2,0
Paliwo: Diesel
Wersja:: Exlusiw
Rok prod.:: 2009
SKYPE - login: Rafał Siwek
Dołączył: 02 Paź 2018
Posty: 9
Skąd: Krasocin
Wysłany: 2018-11-19, 07:23   

Radio to rneg1 myway a symulator
https://s.click.aliexpress.com/e/bU6gDCnW



20181119_073212.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 109,5 KB

 
 
jarulis
Mechanik



Mój samochód: C5
Poj. silnika (cm3): 2000
Paliwo: Benzyna
Wersja:: Sedan
Rok prod.:: 2010
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 30 Lis 2011
Posty: 310
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2018-11-19, 09:31   

Dziękuję.
Jeszcze jedno pytanie, czy system głośnomówiący działa niezależnie? - ostatnio w C4 (RD4) okazało się, że trzeba emulator wpiąć w to samo miejsce co system głośnomówiący, więc było jedno albo drugie.

_________________
Pozdrawiam! Jarek
 
 
siwek

Mój samochód: Citroen C4 grand Picasso
Poj. silnika (cm3): 2,0
Paliwo: Diesel
Wersja:: Exlusiw
Rok prod.:: 2009
SKYPE - login: Rafał Siwek
Dołączył: 02 Paź 2018
Posty: 9
Skąd: Krasocin
Wysłany: 2018-11-19, 10:00   

Nie wiem o jakim radiu mówisz..w tym o którym piszę ,zmieniarkę podpina się pod wolne wejście tuż pod główna kostką... wejście lewe ,prawe to wejście RCA zwykle podłączone ... system głośnomówiący jest fabryczny i niezależny ,z radia wychodzi tylko mikrofon ale ma do tego specjalne wyjście..

 
 
jarulis
Mechanik



Mój samochód: C5
Poj. silnika (cm3): 2000
Paliwo: Benzyna
Wersja:: Sedan
Rok prod.:: 2010
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 30 Lis 2011
Posty: 310
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2018-11-19, 22:29   

O to mi chodziło - wpięcie w wolne miejsce, a nie zamiast. Czyli bez utraty innych funkcjonalności. Mam rneg, jak Ty.
Przykład niekompatybilności podałem z innego radia (RD4), bo mnie to ostatnio zaskoczyło.

_________________
Pozdrawiam! Jarek
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FMC created by ROBSON from FORUM MIŁOŚNIKÓW CITROENA